נחל מערה

דרגת קושי קלה

נחל מערה – צלבנים, עטלפים, מגלשה, מטמון סודי ומה שביניהם.
המלצת מסלול של אשל טסלר, מדריך בוגר בבית ספר שדה שער הגיא.

משך המסלול: חצי יום (ניתן לקצר את המסלול).
רמת קושי: משפחות מטיבות לכת (ניתן לקצר את המסלול לרמת קושי קל).
נקודת התחלה: סמוך לבית העלמין של היישוב נס הרים
נקודת הסיום: חניון נחל מערה ליד היישוב זנוח

הגעה לתחילת המסלול: בוויז, בית הקברות נס הרים. למגיעים מכיוון בית שמש ממשיכים אחרי מושב נס הרים ם הכביש לכיוון צומת נס הרים וישוב בר גיורא, כ500 מטר אחרי הכניסה למושב נס הרים פונים ימינה עם השילוט "בית קברות נס הרים". במקום חנייה גדולה ונוחה.

בתחילת המסלול אין שירותים, אך ניתן להמשיך עם הכביש כ500 מטרים לכיוון צומת נס הרים, בצמוד אליה נמצא "בר בהר" מסעדה קטנה, תצפית נפלאה ושירותים של קק"ל.
מתחילים ללכת עם שביל הג'יפים שיוצא מהחנייה. מיד בתחילת המסלול ישנם שולחנות פיקניק וגן משחקים קטן בו ניתן לשבת לארוחת בוקר, וליהנות מצל עצי האורן. נרד בשביל הג'יפים עם הסימון האדום בין הכרמים והחורש הים תיכוני עם תצפית למישור החוף.

כעבור כ- 500 מטרים בירידה נגיע לפיצול עם סימון שבילים שחור. מומלץ לטפס עם הסימון השחור ולעלות את הצנירים- המערות אותן ניתן לראות מהשביל. מה הם הצנירים? האמת שהחוקרים לא יודעים ממש. ייתכן שהם עדות למפלס המים העתיק שחורר את הקיר פעם פעם כשעוד היה כאן ים? או אולי נחל גדול שזרם באזור? עוד נמשיך ונחקור. כעת ניתן להינות מהמערות המיוחדות שהם יוצרות בסלע והנוף הנפלא שנשקף מהן.
נמשיך עם הסימון השחור, נסתכל על הפריחה המדהימה מסביבנו ונגיע אל שני נקודות עניין מיוחדות.
מעלינו נראה את חירבת עיתאב, אליה נעלה בהמשך.

למעוניינים לקצר את המסלול ולעשות אותו בצורה מעגלית ניתן לרדת לכיוון הסימון האדום אל מעיין קטן-עין חוד, ולחזור עם הסימון האדום בשביל ג'יפים בחזרה לרכב.
גם מטיילים הבוחרים במסלול הקצר מוזמנים לעלות ולבקר בחירבת עיתאב, חאן צלבני בו עולי הרגל ישנו אכלו שתו מהמעיין ונחו לקראת המשך המסע לעיר הקודש, ירושלים. מהחורבה הגבוהה נשקף נוף מדהים וניתן לשבת בצילה ולנוח.

נמשיך מהחורבה עם השביל (סימון אדום) והשילוט אל מערת התאומים. לאחר הירידה מהחורבה ניתן לסטות קצת מהשביל עד שתראו מצד שמאל את עין סופלה- מעיין חבוי שאומנם המים שבו לא גבוהים, אבל הכניסה אליו היא בזחילה דרך פתח המערה-מאוד מגניב..! לאחר שראינו את הפלא הזה ניתן לחזור אל השביל האדום.
לאחר שחזרתם לשביל האדום המתחבר עם שביל ירוק (כדאי לשים לב שלא ממשיכים בטעות עם הירוק), בפיצול יש לקחת את השביל הדרומי כלומר השביל השמאלי שנכנס קצת לתוך השיחים ועוזב את השביל הג'יפים.
ממשיכים במורד הנחל בין עצי החורש הים תיכוני והשיחים שבעונה פורחים בשלל צבעים. לאחר כ3 קילומטרים נגיע למגלשה טבעית מסלע הגיר המקומי.
המים מהנחל שעובר בחורף במקום, שחקו את סלע הגיר ועיצבו אותו בצורה שאנו רואים כמעין מגלשה. נתגלש במגלשה-גם מבוגרים!

לאחר כ-50 מטרים בהמשך המסלול נגיע לפתח מערה הנמצאת מימין לנו ומסומנת בעץ תאנה בפתחה. זוהי "מערת התאומים" המפורסמת. בתוך המערה, קיים מעיין טבעי, האגדה מספרת על אישה עקרה היוצאת למסע כדי לשתות מהמעיין במערה הסודית, לאחר מסע ארוך וקשה היא מוצאת את המערה שותה לגימה קטנה מהמעיין ואחרי 9 חודשים היא יולדת תאומים ומכאן שמה של המערה.
בתוך המערה עד היום חיים בעלי חיים מיוחדים- עטלפים. ניתן לשמוע את קריאות העטלפים זה לזה. אך שימו לב- בחודשי החורף המערה סגורה, בין החודשים נובמבר-מרץ, בשל שנת החורף של העטלפים.
אך בחודשי הקיץ כדאי להביא פנסים, להיכנס למערה, לשמוע את העטלפים ואת טפטוף המעיין, לראות את הנטיפים על קירות המערה. במערה קיים שביל מסודר ויש ללכת רק בו.
– נכון לחודש יוני המערה סגורה זמנית. יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים. ניתן להביט על המערה מן הפתח שלה ולחוות את גודלה.

אך גם ההיסטוריה של המערה מרתקת, בשנת 2009 התגלה במערה מטמון מדהים! מטבעות ונשקים ממרד בר כוכבא, במערה הזו הסתתרו הלוחמים שנלחמו באימפריה הרומאית על החופש שלהם. ניתן לדמיין כיצד הם שתו מהמעיין במערה ואכלו מפירות העצים המפוזרים באיזור.
מכאן הדרך לרכב קצרה (כקילומטר) ותוך זמן קצר תגיעו לחניה. ליד היישוב זנוח, המופיע בוויז כחניון מערת התאומים.

ניתן לעשות את המסלול קצר יותר בשתי צורות (רמת קושי קל):
1. מסלול מעגלי בחלקו העליון, להגיע לחורבת עיטאב על השביל האדום ולחזור בשחור או להפך.
2. מסלול הלוך חזור מהחניה התחתונה (חניון מערת התאומים) עד למגלשה דרך מערת התאומים וחזרה באותו השביל.

שימו לב! את החלק התחתון של המסלול (מהמגלשה עד לחניון התחתון) אין להיכנס מיד לאחר גשם משום סכנת החלקה!
שימו לב, האזור כולו הוא שמורת טבע, אין להדליק אש ואין לשהות במקום אחרי חשיכה.

דילוג לתוכן