מצודת החשמונאים

דרגת קושי קלה

מצודת תפן – שמן זית ומכבים בגליל, במיוחד לחנוכה!
המלצת מסלול של תהילה כץ, בת שירות במרכז סיור ולימוד "אורות הגליל".

משך המסלול: שעה וחצי
רמת קושי: כל אחד יכול
נקודת התחלה וסיום: צומת הכניסה לישוב כישור (מעגלי)

מצודת תפן היא מצודה מרשימה בגליל המערבי, היא ממוקמת על גבעה נישאה בין ההר לים.
בעבר הייתה המצודה הצפון מערבית ביותר בשיאה של ממלכת החשמונאים.
לאחר ניצחון החשמונאים במרד נגד היוונים בשנת 167 לפנה"ס קמה ממלכת בית חשמונאי שקיימה שלטון יהודי עצמאי אשר לא היה קיים מאז ימי דוד ושלמה כממלכה מאוחדת, ומאז אותה ממלכת בית חשמונאי התקיים שוב רק עם הקמת מדינת ישראל!

את המסלול נתחיל בחורשת אורנים קטנה על הכביש בין צומת הישוב כישור ,אל הכפר הדרוזי ירכא. הכביש יורד על השלוחה הדרומית מבין "חמשת האצבעות" של רכסי הגליל המערבי.

מהחורשה נמשיך צפונה, נפגוש מפגש שבילים שחור ירוק. הסימון השחור יורד ימינה מזרחה אל תוך נחל בית העמק, ואנו נמשיך בטיפוס קליל ונחמד בסימון שבילים ירוק אל הכניסה למצודה: משמאל לשביל קיר אבן שבמרכזו שער שהשתמר ברובו. אפשר ממש לדמיין איך היו מגיעים לפה החיילים החשמונאים עם החרבות והקשתות שלהם וצופים לעבר האופק בשמירה על גבולות הממלכה. השער כרגע חסום אך אנו נמשיך עם השביל מימין וניכנס למרכז המצודה. המצודה מורכבת משבעה מגדלים אשר בינות לשרידיהם נוכל לראות את צמחי החורש שמטפסים על האבן של השרידים העתיקים. ובמרכז המצודה פורחים לקראת חנוכה בלבן וצהוב פרח הכרכום כמו נרות החנוכה קטנים הדולקים מבין האבנים העתיקות.
נוכל להסתובב בין המגדלים ואף למצוא פינה שקטה לנוח ולאכול, רק זכרו להשאיר אחריכם נקי!

נפנה שמאלה עם הסימון הירוק ונעלה אל המגדל המערבי- מגדל עצום (18/11 מטר)הצופה אלינו: מצפון נחל בית העמק והמצוקים, ממזרח גוש הרי מירון ואזור התעשיה תפן, וממערב יפרש מתחתינו חוף עכו והים התיכון מנהריה ועד מפרץ חיפה. רועי צבר הארכיאולוג שחפר במקום סיפר לצוות "אורות הגליל", שכנראה בדיוק לשם כך נבנתה המצודה: לצפות על עכו שלא הייתה בשליטה חשמונאית, על מנת לשמור על גבולות הממלכה, או שאולי שימשה כמחנה קדמי לקראת התקפה על העיר עכו, עיר שהחשמונאים לא זנחו את השאיפה לכבוש אותה.

בחפירה ארכיאולוגית שבוצעה בקיץ האחרון (2019), התגלו שרידי כלי חרס וזכוכית וכ-49 מטבעות שרובם הם של המלך אלכסנדר ינאי החשמונאי וראשי חיצים המוכרים ככאלו שהיו בשימוש על ידי לוחמי החשמונאים.
מהמגדל ניתן לחזור חזרה באותה דרך או להמשיך בסימון השבילים הירוק לכיוון מערב על השלוחה, הדרך קלה אך מצריכה שימת לב אך יש בה גם בונוס: מלמדת את הילדים לשים לב לסביבתם ולאחיהם הקטנים הזקוקים לעזרתם בהליכה על האבנים.

נמשיך ללכת כך בין האבנים והחורש עד שנגיע לכניסה לשביל ג'יפים. שם נוכל לעשות תצפית על הים והרי הגליל המערבי ואולי אם יהיה לנו מזל- נוכל לומר שלום לפרה רעבה שמחפשת אוכל בין מטעי הזיתים של הדרוזים. אזור זה באמת התברך בעצי זית ובשמן זית משובח כמו שהתברך אשר על ידי יעקב אביו בסוף ספר בראשית:"מאשר שמנה לחמו" ובאמת ממש מולנו אנו יכולים לראות את ג'ת שמזוהה כגת אשר, ומזכירה לנו שאנו מטיילים באזור נחלת שבט אשר. נמשיך בשביל הג'יפים לעבר ירכא- כפר דרוזי גדול בגליל. המסלול מסתיים בחניה של בית התפילה הדרוזי המפואר-החילווה. "חילוות אל רוג'א" שנבנתה בתחילת שנות העשרים בדמות של חילווה אל ביאדה (החילווה הלבנה) הממוקמת בבקעת לבנון. פעם היא לא הייתה בשימוש, תושבי הכפר העדיפו להשתמש בחילווה הממוקמת במרכז הכפר ולא בחילווה בקצה המזרחי של הכפר, אך לאחר ששופצה ב1980 חזרו להשתמש בה. בחילווה הדרוזים מתפללים ולומדים את כתבי דתם המסתורית.
המסלול נחמד וקליל ובתוכו אנו רואים טבע, נוף ומורשת עתיקה. לומדים על היהודים ששמרו על דתם ותרבותם בהר אל מול השפעות העמים המגיעים מהים ,"בימים ההם" ומנגד, את הדרוזים שממשיכים לשמור על תרבותם היחודית בהרי הגליל הגבוהים "בזמן הזה".

ממש השבוע נמצא בחפירה במקום ממצאים מדהימים! מוזמנים לקרוא את הכתבה המלאה >> https://www.israelhayom.co.il/article/716349

דילוג לתוכן