הר אמיר

משפחות מטיבות לכת

בחורף הקסום אי אפשר לוותר על הנוף המדהים של הרי אילת-נצא אל הר אמיר!
המלצת מסלול של יאיר מאור, מדריך בוגר במרכז סיור ולימוד אל ארצי, אילת.

נקודת התחלה וסיום: גבעת יוכבד
אורך המסלול: כ-5 ק"מ
רמת קושי: משפחות מטיבות לכת.

איך מגיעים: נסע דרומה על כביש 90 ומצומת באר אורה נחפש שלט המכוון ימינה, על הראשון יש לחלוף מכוון לעמק הנעלם קילומטר אחריו נפנה ימינה לשביל עפר מסודר לכל רכב מסומן בכחול במפה.
אחרי כ-3 קילומטר נגיע לצומת ובה סוכה. נמשיך ימינה על הסימון הכחול, נעבור בדרך על יד גבעת בהט מימין עד שנראה שלט לחניון יוכבד משמאל.

נחנה את הרכב ב'חניון יוכבד' ומשם נלך על סימון כחול מתאים לכל רכב. בדרך נוכל לפגוש שלוש דמויות הקשורות לחייו של משה רבנו: תחילה מצד שמאל (דרום) גבעה קטנה עם ראש מעוגל היא גבעת יוכבד שלמרגלותיה נסיים את המסלול, מצד ימין (צפון) נזהה את הר שחור- סגול עשוי גרניט הוא הר עמרם, הישר מלפניו (מערב) רכס לבן-בז' היא גבעת פועה.
מאחורי גבעת יוכבד נראה הר בצבעים שונים הוא הר אמיר ועליו נטפס.

נמשיך עם השביל לכיוון גבעת פועה עד שנגיע לחניון אוטובוסים, בו נעבור לסימון שחור איתו נגיע לעמודי עמרם.
לאחר מספר תמונות וארוחת בוקר נחזור בסימון השחור והכחול עד שמצד ימין שלנו נזה שלט המכווין 'למעלה עמרם' עם סימון כחול, אך אנו נצעד להר אמיר בסימון האדום.
נהנה מהליכה מישורית קצרה בשביל אדום והישר מולנו נראה את הר אמיר שנקרא כך על שם אבן החול ממנו הוא עשוי.
כשנגיע לקוביות ענק אדמדמות נדע שאנו קרובים לתחילת עליה.

העליה שלפנינו קשה אך אין מה לדאוג היא קצרה כמעט כמו שהיא יפה בזכות משחקי אבן החול האדומה המרכיבים את המצוקים שסביבנו. לאחר מספר התנשפויות וכמובן שתית מים נגיע לאוכף בין הרים עם נוף יפיפה, מקום מושלם לארוחת צהריים.
מצומת השבילים ניתן להביט לכיוון דרום וליהנות מראש מפרץ אילת, נוף בצבעים כל כך מנוגדים.

מנקודה זאת נוכל להבין את עזריה אלון בכותבו:
"הרי אילת נראים במבט ראשון כמין ערבוביה נוראה של סלעים שונים שנשפכו זה על גבי זה בלי סדר.
מעט הגיאולוגיה שהצלחנו ללמוד בצפון ואפילו במדבר יהודה ובמכתשים לא שאינה עוזרת לנו אלא מגבירה את המבוכה, סיגלנו לעצמנו איזה דרך מחשבה על סדר וכיוון שכבות, על עליונים ותחתונים וכל זה מאבד את ערכו בהרי הגרניט והחול של אילת".
כאשר נעקוב בעין בלבד אחרי הסימון השחור נזהה נקודת מפגש בין סלעי הגיר, צוקי החול ופריצת הגרנטי הקדומה.
משם נעבור לסימון שבילים ירוק ואיתו נסיים את המסלול, נעלה בעליה קצרה לכיוון מזרח שבסופה נפגוש חול ים! מהיכן הגיע חול ים זה? נכון שאחד המשפטים האהובים של מדרכי טיולים הוא 'פעם היה פה ים'?!
אוכף זה מסביר לנו את משמעות השם 'אבן חול' שהרי הר אמיר כולו מורכב מגרגרי קוורץ שהתאחדו ברבות השנים על ידי פטריה שנקראת 'פטינה', במקרה ומעטפת זו נשברת או נשחקת נוצרות לנו הצורות היפיפיות שפגשנו לאורך הדרך אך גם גריגרי החול משחררים ומתפזר 'לחוף שמיימי' זה.

כאשר נזהה פיצול עם סימון כחול עלינו להמשיך בסימון הירוק שמטפס מעט וממשיך לרדת גבעת יוכבד מתחתינו שם נגיע לרכב.
במסלול תופעות מדהימות רבות, לא רק הנוף! במהלך הדרך נזהה בליטות ירוקות על סלעי אבן החול הלבנה אין זה צמח מדברי נדיר אלא בצרי נחושת טבעיים!
בעבר הרחוק נחצבו ושימשו ליצירת תכשיטי נחושת.
נמשיך לרדת בסימון הירוק עד שנחזור למרגלות גבעת יוכבד ומשם לרכב.

דילוג לתוכן