גבעת התנך

דרגת קושי קלה

מסלול עירוני בירושלים הקסומה שמשלב תנ"ך, היסטוריה, טבע, ובעיקר המון יופי.
המלצת מסלול של דוד רודמן, מנהל הדרכה בעיר דוד.

נקודת התחלה: מתחם התחנה, ירושלים.
נקודת סיום: גיא בן הינום.
רמת קושי: מתאים לכל גיל.

מסלול עירוני המתחיל באזור מתחם התחנה, עובר בגיא בן הינום ומסתיים בעיר דוד (אם בחרתם ביום שישי לטיול, תוכלו להתחיל בביקור בשוק האיכרים ויריד המעצבים שבמתחם התחנה). מתחם התחנה כשמו כן הוא, תחנת הרכבת שקישרה בין ירושלים לכיוון מישור החוף ויפו. במקום כיום חנויות, הופעות, ושירותים נוחים. נצא מהמתחם ונתחיל לעלות לכיוון כיכר רמז.

בין הכיכר לבין דרך חברון שוכנת גבעה הנקראת גבעת התנ"ך, התחנה הראשונה במסלול זה. זו פינת טבע עירונית, גבעה יפיפייה ומיוחדת שיש בה תצפית יפה על ירושלים ועל העיר העתיקה.
דוד בן גוריון תכנן לבנות על הגבעה את היכל התנ"ך העולמי. הדבר לא יצא אל הפועל אך השם נשאר ואנו זכינו ב פינת טבע עירוני מקסימה.
הגבעה גובלת במתחם הכנסייה הסקוטית ובתיאטרון החאן. בגבעה יש שבילי הליכה קצרים ורק 150 מטרים של הליכה מובילים מכניסה אחת לשנייה של הגבעה. מומלץ לבקר במקום גם בתקופת החורף, אז פורחים בה סתווניות, נוריות וסביונים. באביב אפשר לראות בה פרחי צהרון מצוי ונורית אסיה וכשהימים כבר נעשים חמים, אפשר ליהנות בעיקר מהתצפית המרשימה.

את המסלול ממשיכים בצד השני של הגבעה ויורדים ליד מלון הר ציון, ממנו נתחבר לשביל ירושלים ליד הסינמטק. שביל ירושלים הוא שביל המתחיל בחניון עין חנדק, מקיף את העיר העתיקה ומסתיים בסטף. השביל מסומן בסימון כחול-זהב-כחול והוא חלופה ארוכה לחלק שביל ישראל שעובר בירושלים. אורכו של השביל כולו הוא 39 קילומטר, אך המסלול המדובר עובר רק בחלק קטן ממנו. המסלול ממשיך מעל גיא בן הינום, על טיילת שהיא חלק משביל ירושלים. זהו אזור בו יש מערות קבורה מימי הבית השני ואזור של חקלאות קדומה עם בוסתני עצי זית. גיא בן הינום הוא בעל חשיבות תרבותית ודתית לשלוש הדתות. הגיא מוזכר במקרא, ו"גיא בן הינום" הוא מקור הביטוי "גיהנום" אליו מגיעים החוטאים לאחר מותם. בערבית הוא נקרא ואדי א –רבאבה.
ההליכה ממשיכה עד לאזור של מנזר אונופריוס, של הכניסה היוונית אורתודוכסית. על פי המסורת הנוצרית, הגיא קשור לחטאו הקודם של יהודה איש קריות, שרכש אותו בעזרת הכסף שקיבל תמורת הסגרתו של ישו. באזור ישנו מבנה מהתקופה הצלבנית ובו קברים של עולי רגל נוצרים. המנזר אינו פתוח לקהל הרחב אך גם המראה מבחוץ, של המנזר הבנוי על צלע ההר הוא מרשים מאוד.
אתם מוזמנים להוסיף לטיול כניסה לגן הלאומי עיר דוד (בתשלום) ולהגיע לבריכת השילוח, הנמצאת בקצה הדרומי של הגן הלאומי עיר דוד, צפונית למקום בו נחל קידרון גובל בגיא בן הינום. בשנת 2004 החלו חפירות במקום שחשפו את בריכת השילוח מימי הבית השני. ליד הבריכה התגלה ריצוף אבן של רחוב הרודיאני שהוביל להר הבית.

בריכת השילוח בימי בית שני הייתה בריכת מים גדולה, שאגרה את המים של מעין השילוח כל עולי הרגל שהיו מגיעים לירושלים בתקופה הזו היו מתאספים בה. ניתן להיכנס לגן הלאומי מבריכת השילוח ולעלות דרך תעלת המסתור במסלול תת קרקעי, שמסתיים ביסודות של הכותל המערבי, זו זווית מרגשת ופחות מוכרת של המקום שכולנו מכירים.

דילוג לתוכן