אל נחל אילן

משפחות מטיבות לכת

אל נחל אילן ושלוחת משלטים
המלצה של אביעד דמביץ, בית ספר שדה שער הגיא

אורך המסלול: כ-6 קילומטרים.
משך המסלול: כ-4 שעות.
נקודת התחלה וסיום: אנדרטת פורצי הדרך, מחלף שורש.

דרכי הגעה וסימון שבילים:
בכביש 1 יורדים במחלף שורש ומחנים את הרכב מצפון לכביש ליד אנדרטת פורצי הדרך. יורדים בשביל כורכר לעבר השביל האדום שממערב לנו. הליכה של כ-850 מטרים תוביל אותנו לסימון שביל שחור שבו נפנה ימינה לכיוון צפון (בצומת שבילים זו ניתן לרדת לראות את המשוריינים הנראים מכביש 1). הולכים כ-2 ק"מ עד החיבור עם השביל הירוק. כ-100 מטרים ממערב לשביל נמצאת חורבת "עלקת", אליה ניתן להגיע בשביל צדדי ובולט לעין. מכאן נתחיל לעלות חזרה בשביל הירוק לעבר דרך רכס משלטים ודרך דיפנבייקר, כשלאחר 350 מטרים נפנה שמאלה לשביל הכחול. עוד 250 מטרים ונגיע לשביל האדום בו נפנה שמאלה (מזרחה). נלך בשביל האדום חזרה עד שנגיע חזרה לשביל הכורכר בו ירדנו בתחילת היום, ומשם נעלה לרכב.
אורך המסלול כ-6 ק"מ. מסלול מעגלי. ירידה מתונה ירידה למעיין וחזרה לוקחת כשעה.

קצת טבע והיסטוריה:
נחל אילן נקרא על שם המקום ממנו מתחיל הנחל- מושב נווה אילן.
נווה אילן הוקם באוקטובר 1946 כקיבוץ-משלט, עפ"י הוראתו של יו"ר הסוכנות היהודית דוד בן-גוריון, זאת במטרה להגן על הדרך לירושלים, דרך שתדע קשיים לא מעטים בימי מלחמת העצמאות.
אורכו של נחל אילן כ-7 ק"מ והוא נשפך לנחל נחשון ומשם לנחל איילון (כן, כן, אותו נחל המוכר לנו מתל אביב). לאורך המסלול ישנה פריחה מרהיבה, רקפות, סביונים, כלניות, שקדיות ועוד.
שיאו של המסלול הוא בחורבת "עלקת"- בית חווה מהתקופה העות'מאנית שהשתמר בצורה מדהימה. ניתן להיכנס לאחד המבנים ולהתרשם מהאח שחמם את הבית. אם תרדו שתי טרסות בחלק שמצפון לבית, תוכלו לראות את בור המים ששימש את בעלי המקום.

לאחר שהתרשמנו מהנוף ומהטבע, זה הזמן לספר על רכס משלטים שעליו אנו צועדים. במלחמת העצמאות כביש 1 היה יעד ההתקפות המרכזי של הכנופיות, זאת על מנת ליצור מצור על 100,000 התושבים שחיו בירושלים. אנו צופים על אזור הקרבות הקשה ביותר לאורך הכביש- "באב אל-וואד", כשמצד צפון של הכביש היה את "רכס משלטים" (עליו אנו נמצאים), ומהצד הדרומי את "רכס שיירות". קרבות קשים היו על הדרך ועל הרכסים השולטים עליה, זאת כחלק מהמאבק לפריצת המצור לירושלים. לזכר אותם הרוגים נחנכה ב-1967, כמה חודשים לפני מלחמת ששת הימים ואיחודה של ירושלים, אנדרטת פורצי הדרך. האנדרטה נמצאת במקום בו התחלנו והחנינו את רכבנו. מוזמנים לעלות לאנדרטה, להתרשם ממנה ולחשוב מדוע זו צורתה, ומה המשמעות שהיא נחנכה כמה חודשים בלבד לפני איחודה של ירושלים.

"באב אל וואד לנצח זכור נא את שמותינו" (חיים גורי)

דילוג לתוכן