תהילה מזרחי בת שירות במרכז סיור ולימוד אורות הגליל.
אורך המסלול: כ-3 קילומטר.
מתאים ל: מטיבי לכת קל.
נקודת התחלה: בית הכנסת העתיק של הארבל (ק"מ לפני השמורה).
נקודת סיום: חניית נחל ארבל.
אופטימיות? גם בתמונה.
ברוכים הבאים לנחל ארבל!
הירושלמי במסכת ברכות אומר: "ר' חייא בר אבא ורבי שמעון בן חלפתא היו מהלכין בבקעת ארבל וראו אילת השחר. אמר לו ר' חייא: כך היא גאולתן של ישראל, בתחילה קמעא קמעא, כל מה שהיא הולכת, היא רבה והולכת."
למה דווקא פה? מה היה בבקעת ארבל שהקפיץ לרבי חייא את חלונית הגאולה? אולי נצליח להבין בהמשך.
מתחילים מבית הכנסת העתיק בארבל, בית כנסת שמשויך לקבוצת בתי הכנסת של ימי בית ראשון (בכל הארץ נמצאו רק עשרה כאלו לעומת יותר ממאה מימי בית שני!), המיוחד בבית הכנסת הזה הוא שער בית הכנסת העשוי ממקשה אחת!!
ממנו נצא בסימון ירוק לעבר הכביש, נחצה את הכביש (מעט מסוכן- בזהירות ובאחריות) ומגיעים לתחילת המסלול של נחל ארבל-מדרגות ברזל כסופות וסימון ירוק. השביל יורד בהתפתלות את הר הארבל, תוך כדי שהוא מראה לנו שרידי קברים חצובים בסלע ומתקנים חקלאיים, למשל גתות, לייצור יין ועוד נוכל להבין שגם 1000 שנים לפנינו כבר היה פה ישוב יהוד קדום.
הסימון קצת חמקמק וממש דורש את משחק מציאת ה"בינגואים" (סימוני השבילים), אך גם אם פספסתם אחת- הכיוון הכללי הוא ירידה אל הנחל הזורם למטה. משמאלנו הר ניתאי, מימיננו- הארבל, ועם ניתאי הארבלי אנחנו צועדים אל התכלת היפה של הכינרת, שלא סתם שירים רבים כל כך נכתבו עליה. נפנה ימינה לכיוון מזרח והולכים, ומרבים והולכים כ5.2 קילומטר, קחו בחשבון שלפעמים צריך לעבור מעל הנחל, בין גדה לגדה, אז תביאו נעליים שיכולים להירטב כי קורה שמנסים לעבור באלגנטיות ובכל זאת בכישרון רב עוברים בתוך הים, לא בדיוק ביבשה..
בסוף המקטע הירוק נגיע לפיצול שבילים עם שביל ישראל שעולה על סימון אדום. אפשר לעלות ממנו על מצוקי הארבל המרשימים ואפשר להמשיך ישר ולהגיע לכפר חמאם, שם נגמר מסלול הארבל ויש חנייה מרווחת. אל תשכחו להשאיר רכב נוסף בנקודת הסיום.
ההרים הירוקים, הנחל שזורם, המצוקים היפיפיים של הארבל והניתאי, כרמליות נאות, פרחים סגולים קטנים ואציליים, שמכסים במרבד שמח את שני המורדות, וההליכה לכיוון המזרח- כיוון הזריחה, יעלו גם לכם התראה על גאולה. בטוח.